İzmirforum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İzmirforum

Sorular Ve Cevapları Tartışmalar Konular Anketler
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Anakart Montajı Nasıl Yapılır?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
melihcennet
Admin
melihcennet


Mesaj Sayısı : 187
Kayıt tarihi : 10/03/10
Yaş : 29
Nerden : İzmir

Anakart Montajı Nasıl Yapılır? Empty
MesajKonu: Anakart Montajı Nasıl Yapılır?   Anakart Montajı Nasıl Yapılır? EmptyÇarş. Nis. 07, 2010 9:43 pm


Anakart Montajı Nasıl Yapılır?

Bilgisayarın en önemli parçası olan anakartlar, genelde kasa içerisine yatık şekilde monte edilir. Anakartların üzerinde kasa içerisine monte edilmek üzere anakartın marka, model ve yapısına göre 4 - 12 arası vida slotu bulunur. Öncelikle anakart yapısından bahsedelim.

■XT Anakartlar : İlk kişisel bilgisayarlarda kullanılan anakart türüdür.
■AT Anakartlar : ATX anakartlara benzer fakat sadece 5 ve 12 V girişleri vardır.
■ATX Anakartlar : Günümüzde kullanılan anakart modelidir. ATX anakartların; MicroATX, FlexATX, BTX gibi biçimleri de vardır.
Biz standart sistemlerde genellikle ATX anakartları kullanıyoruz. ATX anakartların üzerinde montaj sırasında kullanmamız gereken iki adet güç girişi, işlemci ve ram girişi ile gerektiğinde kullanılacak PCI, AGP, PCI-Ex, SATA, IDE gibi değişik arabirimler vardır. Biz öncelikle anakartımızın montajına başlayalım.

Önce anakartımıza işlemcimizi monte etmeliyiz; işlemciyi monte etmeden anakartı kasaya yerleştirmemiz daha sonra işlemci montajını zorlayacaktır. Tüm anakartlarda durum aynıdır, önce işlemci yuvaya yerleştirilir, işlemcinin üzerine soğutmayı iletmesi amacıyla iletken macun sürülür, daha sonra fan bacakları sıkıştırılır. Fan bacaklarını sıkıştırırken sık yapılan hatalardan bazıları; bacakların aşırı zorlanması ve kırılması, bacakların tam oturmaması nedeniyle soğutmanın gerçekleşmemesi, LGA (775Pin) işlemcilerde bulunan 4 videnın önce açık konuma getirilmeden direk bastırılması ve bacakların oturmaması ve soğutucu macun kullanımındaki yanlışlardır. LGA fanlarda 4 tane vida bulunur, bu vidalar önce açık konuma getirilir ve anakart üzerine oturtulduktan sonra teker teker çıtçıtları yerlerştirilir. Bu işlem sırasında eğer vidalar zaten oturmuş durumda ise önce vidaları kapatıp yukarı çekmek vasıtasıyla anakarta girecek çekilde vidaları hazır hale getirmeli ve tekrardan açık hale getirmeliyiz. Daha sonra bu fanı çıkarmak için tek tek vidalar kapatılıp çekilecektir.

İşlemci montajını anlattık, RAM montajı buna göre çok daha basittir. RAM slotlarına bakın ve elinizdeki RAM a bakın, slota girecek şekilde RAM' i slota oturtun. Slotlardan hangisini kullanacağınız genelde önemli değildir ama siz işlemciye yakın olan slotu kullanmaya özen gösterin. Bu iki parçanın montajından sonra anakartımızı kasaya oturtacağız.

Önce kasamızda anakartın vidalarını oturtacağımız yuva vidaların yerlerini tespit edip kasa içerisindeki deliklere takıyoruz, bunu yaparken anakartın üzerindeki deliklere göre gitmemiz gerek; fazladan atılan bir vida anakartın altında kalırsa anakartı yakabiliriz. Yuva vidaları taktıktan sonra anakartı bu vidaların üzerine oturtabiliriz ve ardından vidaları sıkabiliriz, doğru vida kalınlığını seçmeye dikkat edin, ince veya kalın vida kullanırsanız hem kasanıza hem de vidayı sökmek için uğraşacağınız için anakartınıza zarar verebilirsiniz.

Anakartı oturttuk, vidalarını sıktık geriye bağlantıları yapmak kaldı. Yeni tip anakartlarda (P4 ve üzeri) 24 pinli bir güç girişi ve 4 pinli ayrı bir güç girişi vardır. Anakartın üzerine bu girişleri takıyoruz. Eğer kasamızın ön panelindeki ses ve USB girişlerinden faydalanmak istiyorsak ön taraftan gelen USB ve Audio kablolarını da anakart üzerinde doğru girişlere takmamız gerek. Bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz veya anakarta ait bir kullanım klavuzunuz yoksa bu işlemleri pek tavsiye etmem; yanlış işlem yapmanız halinde anakartınıza zarar verebilirsiniz. Kasadan gelen USB giriş ve audio giriş kabloları bütünleşik ise bunları yerlerine takmanız daha kolay olur. Ses ve USB dışında anakartınızda ön panel giriş için de pinler vardır.

Genellikle bu pinlerin altında hangi girişin ne için olduğu yazar. Yazmıyorsa bizim için önemli olan power girişi olduğu için bunu tetikleme yöntemiyle bulacağız; güç girişlerimiz tamamsa bu pinlere ikişer ikişer dokunacağız ve çalıştığı durum bizim power girişimiz olacak.

Ön panel bağlantılarından sonra hard diskimizden, optik okuyucumuzdan ve floppy diskimizden gelen kabloları anakartın üzerindeki uygun girişlere takıyoruz. Eğer ekran kartımız varsa bunu da ekran kartımız PCI-Express 16X ise PCI-ex bandına, AGP 8X ise AGP bandına takıyoruz. Son işlem olarak tüm kabloları fanlara dokunmayacak şekilde bağlamamız faydamıza olur, bu şekilde sistemin çalışması da rahatlatılmış olur.

Anakartımızın montajını tamamladık, bundan sonra yapılacak işlem formatlama işlemidir. Tüm anakart değişimlerinde yeniden sistem kurmayı şiddetle öneriyorum. Anakartınıza ait driverları da kurduktan sonra sisteminizi kullanabilirsiniz.



lol!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://izmirforum.hareketforum.net
CagatayAKAR




Mesaj Sayısı : 1
Kayıt tarihi : 07/04/10

Anakart Montajı Nasıl Yapılır? Empty
MesajKonu: Geri: Anakart Montajı Nasıl Yapılır?   Anakart Montajı Nasıl Yapılır? EmptyÇarş. Nis. 07, 2010 10:28 pm

ezbere biliyom ben bunları Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
melihcennet
Admin
melihcennet


Mesaj Sayısı : 187
Kayıt tarihi : 10/03/10
Yaş : 29
Nerden : İzmir

Anakart Montajı Nasıl Yapılır? Empty
MesajKonu: Geri: Anakart Montajı Nasıl Yapılır?   Anakart Montajı Nasıl Yapılır? EmptyÇarş. Nis. 07, 2010 10:50 pm

bizde bliozda bilmeyenlere yardımcı olmya çalısıoz hani lol!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://izmirforum.hareketforum.net
 
Anakart Montajı Nasıl Yapılır?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İzmirforum :: Soru-Cevap :: Soru Cevap-
Buraya geçin: